Tanja Hulkko

Matkani Senioritsemppariksi

Urani senioreiden parissa alkoi jo viime vuosituhannen puolella, kun ensimmäisen kerran astelin nuorena ja kokemattomana hoitajana työvuoroon vanhusten palvelutaloon. Ihmisten auttaminen oli antoisaa ja opiskelinkin myöhemmässä työpaikassani työn ohella lähihoitajaksi. 

Ajattelin ammatin olevan loppuelämäni valinta ja kokemusta ehtikin kertyä lopulta parin vuosikymmenen verran. Koin kuitenkin, että haluan auttaa aktiivisemmalla ja enemmän omalla tavallani.

Lähdin opiskelemaan liikunnanohjausta ja yrittäjyyttä ja hahmottelin mielessäni miten lähtisin tätä kutsumustani toteuttamaan. 

Hiljalleen idea Senioritsempparista alkoi syntyä. Kokemusta liikunnanohjauksesta kertyi ennen sitä työikäisten erilaisista kuntoryhmistä ja lasten liikuntakerhoista. Ikääntyneiden kanssa työskentely on kuitenkin ominta alaani ja jatkoin idean kypsyttelyä.

Senioritsempparin toiminta lähti liikkeelle vuonna 2016 senioritanssitapahtumasta ja myöhemmin erilaisia liikuntapalveluja tarjoten. Perusjumppaa, senioritanssia, tuolijumppaa, kuntosaliohjausta, tasapainotreeniä ja ulkoiluapua. Matkan varrella olen täydentänyt osaamistani intialaisen päähieronnan, intialaisen käsi- ja jalkahieronnan sekä Hoitava Hengitys HB® ohjaajan koulutuksilla.

Liikunnanohjaaminen eri muodoissa oli antoisaa ja lähihoitajan ammattitaitokin oli työn jäljessä vahvasti mukana, kun asiakkaat olivat pääasiassa hoivakotien asukkaita. Lähtökohtana aina ihmisen omat voimavarat ja liikkumiskyvyn ylläpitäminen. 

Vuosien aikana asiakkainani on ollut myös eläkeläisryhmiä ja olen toiminut myös saattajana esimerkiksi lääkäri- tai kampaajakäynneillä, kaverina ulkoillessa ja ohjannut yhdistettyjä musiikkimuistelu- ja jumpparyhmiä. 

Nykyään tarjoan palveluitani; matalankynnyksen liikunnan- sekä hengitysohjausta etäyhteyksillä ja se on mahdollistanut ihmisten tavoittamisen ja auttamisen omassa kodissaan asuinpaikasta riippumatta. Asiakkaikseni on hakeutunut myös muitakin kuin ikääntyneitä.

Hyvinvoinnin edistäminen on sydäntäni lähellä sekä ammatillisesti että omassakin elämässä. Tiedän, miten tärkeää on löytää ne itselle sopivat ja mieluisat tavat huolehtia siitä. Haluan edistää liikunnan iloa madaltamalla liikkumisen kynnystä ajatuksella, että kaikenlainen liikkuminen ja liikuttelu tekee meille hyvää. 

Haluan edistää myös ajatusta, että usein ”vähemmän on enemmän”. Kun asettaa itselleen sopivat tavoitteet ja ennen kaikkea kokee onnistumisen iloa pienistäkin hyvistä teoista itsensä hyväksi, niin isompienkin tekojen tavoittelu luontuu helpommin.

Tästä löydät kaikki koulukseni ja kurssini vuosien varrelta, joista olen kaikista saanut jotain mukaani tähän Senioritsempparin työhön. 

TUTKINNOT

2016 Liikunta-alan ammattitutkinto; personal trainer sekä liikunta- ja ohjelmapalvelujen koulutusohjelmat, Eerikkilän urheiluopisto

2015 Liikunta hoitotyössä, täydennyskoulutus, Eerikkilän urheiluopisto

2013 Yrittäjän ammattitutkinto, Markkinointi-instituutti

2004 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, vanhustyön koulutusohjelma. Varia

1995 Ylioppilas, Vantaanjoen lukion musiikkilinja

KURSSIT

2023 Lempeää liikuntaa istumajoogasta, Ikäinstituutti

2021 Hoitava Hengitys ohjaaja, Marketta Manninen, Hoitava Hengitys

2017 Intialainen päähieronta, jatkokurssi. Luontaishoitola Harmonet, Vantaa

2016 Intialainen päähieronta, peruskurssi. Luontaishoitola Harmonet, Vantaa

2014 Sisältyen Liikunta hoitotyössä koulutukseen, Eerikkilän urheiluopisto

  • Senioritanssin peruskurssi, Ikäinstituutti
  • Kunnon hoitaja, Ikäinstituutti
  • Vammaisliikunnan ohjaajan ABC, VAU ry
  • Vesitreeni ohjaajakurssi, SUH

2002 Validaatio-menetelmä muistihäiriöisten vanhusten hoidossa (10 ov) Kouluttajana Tuija Uusitalo, Validaatio-opettaja, Hoivakoti Atzalea

Scroll to Top