Kolmen päivän hengityshaaste

Tässä sinulle kolme helppoa vinkkiä, joita voit alkaa heti toteuttaa käytännössä ja näin alkaa parantaa hengitystäsi.

Hengityshaaste sopii kaikille, mutta erityisesti, jos sinulla on jo jotain todettuja hengityksen haasteita, niin suosittelen lämpimästi ottamaan vinkit päivittäiseen käyttöön.

Voit ottaa käyttöön yhden vinkin päivä kerrallaan tai sitten kaikki yhtäaikaa. Erityisesti, jos vinkit eivät ole ennestään tuttuja, voi olla helpompi omaksua yksi vinkki kerrallaan.

Päivä 1, KIELI KITALAKEEN

➡️ Kielen luonnollinen lepopaikka on kitalaessa. Kärki on ylähampaiden takana ja kieli lepää koko pituudeltaan kitalakea vasten.

➡️ Koska suun kautta hengittäminen ei onnistu kielen ollessa kunnollisesti lepoasennossaan kitalaessa, tämä kielen asento edistää nenähengitystä – kaikille tavoiteltava tapa hengittää.

➡️ Aina, kun huomaat, että hengität suun kautta, niin laita suu kiinni ja kieli kitalakeen. Pidä leukalihakset silti rentoina ja ylä- ja alahampaat erillään toisistaan.

Päivä 2, PALLEAN ELVYTYS 

➡️ Pallea sijaitsee rinta- ja vatsaontelon välissä ja toimii tärkeimpänä hengityslihaksenamme. Kun hengitämme sisään, se painuu alas päin, ja kun hengitämme ulos, se nousee takaisin ylös.

➡️ Pallealla on hengitystapahtuman lisäksi tärkeä rooli mm. kehomme palautumisessa. Pallean kautta kulkee vagushermo, joka on kehomme ”lepomoottori”. Kun pallea liikkuu hengityksessä, niin se saa ”lepomoottorimme” käyntiin ja esim. sydämen syke laskee ja ruoka sulaa jne.

➡️ Kun hengitys on pinnallista eli tapahtuu pääasiassa keuhkojen yläosissa, pallean liike jää vajaaksi. Tällainen voi jäädä kierteeksi esim. pitkittyneen stressin tai vaikkapa kiputilan seurauksena. Keuhkojen alaosissa hengityskaasujen vaihtokin on tehokkaampaa eli sekin jää pinnallisessa hengityksessä vajaaksi.

➡️ Syvään ( ei suuresti ) hengittäminen on siis tärkeää pallean liikkeen vuoksi ja että hengitämme koko keuhkoilla. Omaa asentoa voi huomioida, että esim. istuu niin, että pallea pääsee liikkumaan hengityksen mukana. Palleahengitystä voi myös harjoitella ja siihen alla palleaa elvyttävä hengitysharjoitus.

PALLEAHENGITYSHARJOITUS
Istu selkä tuettuna tai käy selinmakuulle. Aseta toinen käsi rinnalle ja toinen vatsalle. Hengitä koko ajan nenän kautta.

Hengitä niin, että vain vatsalla oleva käsi liikkuu. Pullista vatsaa sisäänhengityksellä. Anna vatsan rentoutua uloshengityksellä.

Jatka esimerkiksi viiden minuutin ajan. Yritä pitää hengitys suht rauhallisena – ei tavoitella voimakasta hengitystä.

PÄIVÄ 3, TAVOITTEENA KEVEYS

➡️ Normaali, terve hengitys on kevyttä ja äänetöntä. Ja silti syvää. Hengityksen liike näkyy lähinnä vatsan ja rintakehän alaosassa. Luonnollisesti normaali hengitys tapahtuu nenän kautta.

➡️ Kun hengitys kuuluu selvästi ja hengitysliikkeet ovat hyvin näkyviä, siinä on todennäköisesti jotain häiriötä ja varmasti tuntuukin raskaammalta. Vaikka ei olisikaan todettu mitään hengityksen haasteita, niin tällainen hengitys kertoo, että siinä on parantamisen varaa.

➡️ Kokeile lempeästi keventää hengitystäsi. Ja samalla hieman hidasta sitä.

➡️ Pysyvästi hengityksen keventäminen voi alkuun tuntua haastavalta, koska olemme tottuneet tiettyyn hengitystapaan. Mieli saattaa vastustaa keveämpää ja samalla pienempää hengitystä ja tuntuu, ettemme saa tarpeeksi happea.

➡️ HUOM. Pienemmällä hengittämisellä itseasiassa saamme paremmin happea, kun tarvitsemme riittävän määrän HIILIDIOKSIDIA vereen, että happi irtoaa hemoglobiinista ( Ilmiötä kutsutaan Bohrin efektiksi ). Kun hengitämme vähemmän sisään, hengitämme myös vähemmän hiilidoksidia ulos. Kun hengitämme voimakkaasti tai suuresti, happi ei vapaudu verestä niin tehokkaasti.

➡️ Voit harjoitella keveämpää hengitystä tekemällä sitä pieniä hetkiä kerrallaan. Samalla totutat itseäsi suurempaan hiilidioksidimäärään. HIILIDIOKSIDI toimii myös esimerkiksi sileiden lihaskudostemme rentouttajana, joten keveämmällä hengityksellä myös hengitystiet pysyvät paremmin auki.

Ota tämän HENGITYSHAASTEEN vinkit päivittäiseen käyttöön ja seuraa, mitä hengityksessäsi ja olossasi alkaa tapahtua ❤️

Erityisesti, jos on hengityksen haasteita, mutta kaikki hyötyvät hengityksen ”huollosta”, koska hengitys vaikuttaa meissä päästä varpaisiin.

Jos koet, että hengityksesi kaipaisi ihan kunnon huoltoa, niin minulta saa myös henkilökohtaista Hoitava Hengitys menetelmään pohjautuvaa hengitysohjausta. Laita viestiä alla olevalla lomakkeella, niin jatketaan siitä.


Scroll to Top