Miksi hengitysohjaus on tarpeellista?

Kaikkihan nyt osaavat hengittää, tulee varmasti ensimmäisenä mieleen.

Hengitykseen, kuten mihin tahansa muuhunkin kehon toimintaan, voi tulla häiriöitä. Se voi tapahtua jo lapsuudessa ja haitallinen hengitystapa olla täysin luonnollisen tuntuista, mutta aiheuttaa silti monenlaista haittaa elimistöömme. Ei ole normaalia, että nenä on jatkuvasti tukkoinen, hengästyy aina helposti tai pitää vähän väliä selvitellä kurkkuaan. Ne ovat merkkejä siitä, että hengitys ei toimi optimaalisesti.

Edellä mainittujen oireiden lisäksi tietysti varsinaisissa hengityssairauksissa, esimerkiksi astma ja uniapnea, hengitys on häiriintynyt. Ihan suoraan hengitykseen liittyvien oireiden lisäksi esimerkiksi jatkuva väsymyksen tunne, lihasjännitykset tai vaikkapa keskittymisvaikeudet, voivat olla yhteydessä häiriintyneeseen hengitykseen. Ja tällöin hengitysohjauksesta on hyötyä.

Ikääntyessä myös hengittämisessä tapahtuu muutoksia, vaikkei mitään varsinaista hengityssairautta olisikaan. Esimerkiksi keuhkorakkuloiden pinta-ala alkaa kutistua ja hengitykseen osallistuvat lihakset hiljalleen heiketä. Voimme kuitenkin vahvistaa hengityslihaksiamme sekä korjata hengityksen häiriöitä, jolloin hengittäminen on helpompaa.

Hoitava Hengitys menetelmässä ja sen pohjana olevasta Buteyko-menetelmässä selitetään syvemmin hengityksen fysiologiset vaikutukset elimistössämme. Häiriintyneessä hengityksessä hengitetään tavalla tai toisella liian suuresti. Tällöin poistetaan uloshengityksessä liikaa hiilidioksidia ja aiheutetaan mm. happivaje, koska hiilidioksidia tarvitaan, että veressä kulkeva happi saadaan elimistön käyttöön. Haitallisia seurauksia on lukuisia muitakin ihan verisuoniin ja ruuansulatukseen asti. Häiriintynyt hengitys on esimerkiksi nopeaa, pinnallista, äänekästä tai suurta. Suuhengitys on aina merkki häiriintyneestä hengityksestä.

Normaali hengitys taas on rauhallista, säännöllistä, syvää ja kuitenkin kevyttä. Se sujuu vaivattomasti ja äänettömästi. Ja tapahtuu nenän kautta. Normaalia hengitystä voi harjoitella ja uudelleenoppia, vaikka hengityksessä olisi jo paljonkin haasteita. On täysin mahdollista päästä eroon jatkuvasta nenän tukkoisuudesta tai helpottaa astman oireilua. Sen voi tehdä omatoimisestikin ja itsenäisesti asiaan perehtyen tai sitten ohjattuna koulutetun hengitysohjaajan avulla.

Hoitava Hengitys ohjaajan avulla hengityksen häiriöiden korjaaminen onnistuu järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti. Saat selkeät ohjeet miten lähteä toteuttamaan menetelmää sekä tukea ja kannustusta harjoitteluusi. Saat myös vertaistukea, koska me ohjaajat olemme kaikki toteuttaneet ja toteutamme menetelmää arjessamme ja olemme käytännössä kokeneet sen mahdolliset haasteet sekä lukuisat positiiviset vaikutukset.

Helpompi hengitys ja parempi vointi voi olla lähempänä kuin uskotkaan. Tarvitsee vain ottaa se ensimmäinen askel pois vanhasta ja suunnata kohti uutta.

Blogikirjoituksessa Hengityksen huoltaminen on perusohjeet, joita voit lähteä toteuttamaan heti. Voit myös hankkia minulta henkilökohtaista Hengitysohjausta.

Scroll to Top