Kenen syy?

 

Kenen syy?

 

Elämme yhteiskunnassa, jossa rakastetaan etsiä syyllisiä. Esimerkiksi mediassa ja ruohonjuuritasollakin ihmisten puheissa tai vaikkapa somekommenteissa asti näkyy ja kuuluu muiden tuomitseminen ja syyttely melkeinpä aihealueesta riippumatta.

Terveysongelmistamme syytämme geenejä, elintarviketeollisuutta, ympäristöä, lääkäreitä tai jopa hallitusta. Ihan kuin olisimme vain avuttomia uhreja, joilla ei ole sananvaltaa tai vaikutusta omaan itseemme.

Odotamme, että joku muu tulee ja korjaa meidät. Useimpien terveysongelmiemme pääsyynä olemme lopulta kuitenkin ihan me itse. Ja ennen kuin menee herne nenään tästä, niin kärjistän asiaa nyt ihan tarkoituksella.

Asian ihan mahtavana kääntöpuolena on tietysti se, että myös useimpien terveysongelmiemme ratkaisuna olemme me itse.

Meillä on valta helpottaa, parantaa ja jopa estää hyvin monia terveytemme haasteita. Silloin, kun tiedostamme ja tunnistamme omien tapojemme ja valintojemme vaikutukset terveyteemme. Ja kun alamme aktiivisesti pelastaa itseämme sen sijaan, että odotamme, että joku muu tekee tai ohjeistaa tekemään sen. Ja myös muutamme toimintaamme parempaan suuntaan.

Tiedon puutteesta nykyaikana asia ei ainakaan ole kiinni, vaan ihan jokainen meistä varmasti tietää ainakin pääkohdat arjen terveellisempiin valintoihin, olivat ne sitten liikuntaan, ravitsemukseen, uneen tai vaikkapa alkoholin käyttöön liittyviä.

Eikä valintojen tarvitse olla isoja muutoksia. Pienikin parannus pitemmän päälle tekee vaikutuksen elämäämme ja terveyteemme. Liian suuret muutokset kaatuvatkin monesti varmasti siihen, kun ne ovat liian suuria yhdellä kerralla.

Muutokset eivät ole vain kertaluonteinen tapahtuma, joka menee heti maaliin, vaan elinikäinen prosessi. Eikä sitä silti kannata ajatella taakkana, vaan uusina mahdollisuuksina joka päivä. Ihan joka hetkenä arki tarjoilee meille uusia tilaisuuksia tehdä parempia valintoja.

Meillä on valta. Joko ohittaa nämä tilaisuudet tai sitten ottaa niistä kiinni.

Toki on tilanteita, joissa tarvitsemme ulkopuoleltamme apua, mutta väitän, että arkisessa elämässämme keksimme heti ainakin 3 kohtaa, jossa voimme alkaa tehdä parempia valintoja kuin tähän asti. Heti tänään.

Kyllä me osataan

Scroll to Top