Vanhuus ei tule yksin

Kulunut sanonta, mutta onhan siinä paljon totuuttakin. Ikääntymisen kyljessä voi tulla esimerkiksi unettomuutta, ruokahalun muutoksia, kuulon ja näön heikkenemistä, sairauksia, kolotuksia, jäykkyyttä, heikkoutta, jne.

Ihan kaikkeen emme voi tietysti vaikuttaa, mutta liikuntakykyyn liittyviin muutoksiin omat toimemme vaikuttavat paljonkin. Silloinkin, kun niiden taustalla on jokin sairaus, on tehtävissä monia asioita, millä saadaan kehoa paremmin yhteistyöhön.

Suomessa on ikääntyneitä enemmän kuin koskaan ennen. Vaikka tämä ihmisryhmä on varmasti ominaisuuksiltaan kirjava ja sekalainen joukko, on kuitenkin tietty asia, joka heitä yhdistää: liian vähäisen liikunnan seurauksilta ei voi kukaan välttyä.

Liian vähäinen liikunta kangistaa, heikentää ja alkaa haitata liikkumiskykyä sitä enemmän, mitä pitempään se jatkuu. Ja se alkaa näkyä monissa arkisissa tilanteissa.

Tuolille istuminen ja siitä nouseminen, auton penkille istuminen ja autosta pois tuleminen, sukkien / kenkien laittaminen ja ottaminen pois, portaissa kulkeminen, painavien kantamusten kantaminen, purkkien kansien ja korkkien avaaminen jne. Miten monia tilanteita onkaan päiviemme aikana, joissa tarvitsemme hyvää fyysistä kuntoa tai sellainen ainakin helpottaa tekemisiämme.


Säännöllinen liikunta tutkitusti vaikuttaa suoraan terveyteemme esimerkiksi madaltaen kohonnutta verenpainetta ja tervehdyttäen kolesteroliarvoja. Näitä vaikutuksia emme huomaa tai tunne samalla tavoin arjessamme kuin suoraan liikuntakykyyn liittyviä vaikutuksia. Kun lihakset vahvistuvat ja liikkuvuus on kehossa parempi, sen tuntee ja huomaa melkein kaikessa arkisessa tekemisessä, missä liikutamme kehoamme.

Jos tänään aloitat vahvistamaan jalkalihaksiasi tavoitteena päästä paremmin tuolilta ylös, niin jo muutaman viikon päästä voit huomata sen sujuvan kevyemmin. Tuolilta nousun lisäksi helpottuu mm. myös kävely, portaissa kulkeminen, tasapainon hallinta ja vaikutukset ulottuvat myös sinne verenpaineeseenkin asti.

Joten, älä tyydy huonontuvaan kuntoon tai kangistuvaan kehoon, koska ” vanhuus ei tule yksin”, vaan pidä yllä fyysistä kuntoasi ja liikuta itseäsi säännöllisesti. Liikkumalla säännöllisesti voi helpottua monta vaivaa ja arjen tilannettakin, joiden ehkä luulit tulleen jo pysyviksi vaivoiksesi.

Säännöllinen liikunta on helpompaa, kun on kalenteriin sovittuna sitä säännöllistä liikuntaa. Tule siis mukaan Tuolijumppien kuukausiryhmääni virkistymään ja vahvistumaan. Joka maanantai on livejumppa ja aiempien jumppien tallenteet ovat myös käytössä. 

Scroll to Top