Lempeä liikunta hoitaa kehoa ja mieltä

Lempeä liikunta hoitaa kehoa ja mieltä

Kaikki varmasti tietävät, että liikunta tekee meille monella tapaa hyvää. Kehomme ovat luotuja liikkumaan. Ihmisiä ja ikääntyneitä liikuttaessani vastaani on tullut usein uskomus, että pitäisi aina liikkua reippaasti, että siitä olisi hyötyä. Vaikka suosituksetkaan eivät siihen kehota, niin vallalla on ajatus, että rauhallinen ja lempeämpi liikunta, on vain huonokuntoisille tarkoitettu. Tai että se ei olisi riittävää liikuntaa. Ja monen syystä tai toisesta huonompikuntoisen tulee taas jätettyä liikkuminen aivan kokonaan väliin, kun reipas liikunta tuntuu raskaalta tai aiheuttaa esimerkiksi kipuja. Ja kokee, että rauhallisempi liikkuminen ei riitä kuitenkaan.

Haluan edistää ajatusta, että kaikenlainen liikkuminen on tekee hyvää ja riittävää on se, mihin juuri nyt tässä hetkessä pystyt. Kun liikkuu omien voimavarojen mukaan ja kokee siitä onnistumista ja iloa, niin se tekee hyvää myös mielellemme. Ja joskus tilanne on sellainen, että se lempeämpi ja rauhallisempi liikunta on aivan riittävästi. Lempeä liikunta palauttaa kehoamme tasapainoon ja huoltaa lihaksia ja niveliä. Tässäkin kannattaa lähteä siitä, mikä on itselle se mieluisin vaihtoehto. Pidätkö luonnossa liikkumisesta tai leppoisasta voimistelusta tai vaikkapa joogasta? Vaikka liikkuisitkin paljon ja olisit aktiivinen tai oikeastaan erityisesti silloin, tarvitset myös kehoa huoltavaa ja palauttavaa liikuntaa.

Toinen liikuntaintoja vähentävä uskomus, johon olen myös usein törmännyt, on että pitäisi aina liikkua pitkään, esimerkiksi puoli tuntia vähintään. Tämänkin ajatuksen haluaisin saada pois haittaamasta liikunnan iloa ja edistää asennetta, että jokainen pienikin hetki, kun liikut ja olet aktiivinen, on hyödyksi. Oli se sitten muutaman minuutin hetki tai pidempi. Liikkumista voi kerryttää pitkin päivää pienemmillä hetkillä silloin tällöin.

Verryttele aamulla heräämisen jälkeen kehoasi rauhallisilla ja kevyillä liikkeillä. Tauota paikallaan oloa taukojumpilla. Venyttele illalla ennen nukkumaan menoa ja rauhoitat mielesikin samalla. Liiku reippaasti, kun se tuntuu mieluisalta ja nautit siitä. Liiku sillä tavoin kuin juuri sinun arkeesi, kehollesi ja mielellesi on hyvä. Aseta itsellesi sopivat tavoitteet. Nauti liikkeestä ja sen tuomasta tunteesta. Ja ennen kaikkea kuuntele kehoasi. Millaista liikettä se kaipaa juuri nyt?

Scroll to Top